dilluns, 5 d’octubre del 2015

El Naturalisme

I l'últim gran moviment europeu que té incidència en l'obra de Narcís Oller és el Naturalisme.

El Naturalisme va ser un moviment que va crear Émile Zola i que es considera no només un hereu del Realisme sinó una mena d'aprofundiment o renovació d'aquest que posava espcial èmfasi en l'objectivitat i el rigor amb el qual es caracteritzaven els personatges.



Allò que clarament el diferenciava era la pretensió de fer una literatura científica basada en 
  • El determinisme: teoria històrica i filosòfica que defensa que tot succés, incloent-hi el pensament i la conducta humans, la decisió i l'acció, estan fixats, condicionats i establerts per una cadena de causes i conseqüències, sense que l'atzar hi tingui res a veure. Per tant, creien que tot allò que passa no és altra cosa que tot allò que ha de passar.
en 
  • L'herència genètica, segons la qual els éssers vius transmeten als seus descendents tot un conjunt de característiques congènites.
i en 
  • L'entorn educatiu. 
Així doncs, un autor naturalista havia d'actuar com un científic: havia d'observar objectivament la realitat i trobar les raons que feien que les persones arribessin a ser d'una determinada manera. 

Posem-ne un exemple, fixant-nos en l'argument d'una de les novel·les més famoses d'Émile Zola: Nana.
Nana ens explica la història de la filla de dos personatges d'una novel·la anterior que eren alcohòlics i pobres. Es fa prostituta i, gràcies a la seva bellesa, debuta al teatre. Llavors comença a seduir un gran nombre d'homes de l'alta burgesia. Amb els diners que guanya porta una vida de luxe, cosa que farà que quan agafi la verola, mori acompanyada només del seu fill a qui encomanarà i en la mateixa misèria on havia nascut. El determinisme fa impossible que arribi a ascendir socialment i que pugui donar-li al seu fill un present i un futur diferents al seu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada