dimarts, 15 de setembre del 2015

Els gèneres literaris

Abans de començar a estudiar els llibres que tenim per aquest curs, hem de tenir clar de què parlem, quan ho fem de Literatura. 
Etimològicament, el mot deriva de la paraula llatina litteratura, que, al seu torn, deriva de littera, que significa "lletres"
Litteratura volia dir: L'Art d'escriure i de llegir, el coneixement de tot el que ha estat escrit.  
Tanmateix, el concepte de literatura s'ha ampliat: També es considera literatura el conjunt d'obres literàries d'un poble (per exemple: la literatura xinesa serà el conjunt de totes les obres que s'han escrit a la Xina), d'una època (per exemple la literatura romàntica va ser la que es va escriure durant el Romanticisme i que seguia els seus principis), d'un gènere ( per exemple la literatura policíaca és aquella que té com a tema el descobriment d'assassinats, robatoris...), etc.

En general, es pot entendre com a literatura qualsevol tipus de text que ha estat escrit amb una finalitat estètica. Podem dir que dins de la literatura, per tant, també hi ha els còmics o les novel·les gràfiques, com s'anomenen ara, o algunes escultures que s'han fet amb la finalitat de ser poesia visual. Si voleu ampliar aquesta definició, podeu trobar més informació a aquest enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Literatura

Però la Literatura la dividim en tres grans gèneres

  • Narrativa o èpica.
Que podríem definir com aquell gènere que té com a finalitat la d'explicar una història de manera tal que ha de ser llegida.
Recordem que, tot i que actualment és un fet molt poc corrent, durant molts segles la narrativa es va escriure també en vers. Tenim contes i novel·les senceres escrites en vers. Per tant, allò que diferencia la narrativa de la resta de gèneres no és la forma com està escrita sinó la seva intencionalitat.

  • Poesia o lírica.
És l'art que consisteix a expressar un tema, una idea, un sentiment, una emoció, construccions de la imaginació… tot, menys històries.
Quan fem poesia no ens interessa ser clars, sinó que volem dir les coses de manera diferent: més bella, més complicada, més personal, més imaginativa…



Tampoc ens interessa que el lector ens entengui a la primera, sinó que senti alguna cosa: tristesa, alegria, tendresa, alguna reacció sensible…



I sí que volem jugar amb les paraules, crear rimes i ritmes nous, repetir sons...



  • Teatre o dramàtica. 
El teatre és l'únic gènere teatral que està concebut per a ésser representat, i no llegit, per aquest motiu necessita una sèrie d'elements que els altres gèneres no fan servir:
a. Un espai on representar, que no necessàriament és l'escenari davant del pati de butaques al qual estem acostumats. 
http://www.tv3.cat/videos/593239https://www.youtube.com/watch?v=P_rHx-Yv7zQ

b. Uns actors que facin veure que són els personatges que surten a l'obra. Recordem que a occident, durant molt de temps, estava prohibit que les dones actuessin i, per aquest motiu, hi havia homes que s'especialitzaven a fer personatges femenins. Actualment hi continua havent teatre sense dones.

c. Un autor (que ha d'escriure el text) i un director (que s'encarrega de dur-la a  escena); de vegades coincideixen, abans ho feien gairebé sempre, ara no és tan corrent.

e. El text, òbviament. I:

d. El públic: qui representaria una obra de teatre sense públic? Sembla una feina una mica absurda, oi?


  • Té dos trets únics que el caracteritzen com a gènere:
a. La seva condició d'espectacle: quan llegim una obra teatral no l'estem consumint com cal, però no podem deixar de llegir-la sense imaginar que es representa davant els nostres ulls del cervell.
b. I la de representació: quan veiem una obra de teatre hem d'imaginar-nos que allò que se'ns hi explica és real, passa de debò. Ens hem de posar dins de l'obra i viure-la: plorar en els moments tristos o tràgics, riure en els divertits o còmics...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada